Tanie dekoracje cukiernicze z karmelu i opłatka

Poza płynnymi kremami, plastycznymi masami i kolorowymi owocami, efektowną ozdobą wypieków są także tanie dekoracje z opłatka. Mogą być w formie posypek o różnorakich kształtach i rozmiarach, typu: gwiazdki, kwiatuszki, kulki, służących do obsypania ciast albo w postaci drobnego maczku, z którego układać można dowolne wzory. To bardzo lekkie i słodkie ozdoby, delikatnie podkreślające charakter serwowanych wypieków.

Popularnie stosowane są także duże, okrągłe opłatki umieszczane na wierzchu różnego rodzaju  tortów. Na przykład na tort komunijny nakładane są opłatki z motywami i symbolami typowymi dla uroczystości pierwszokomunijnej, czyli złote hostie, świece, kielichy z pateną lub postacie dziewczynek i chłopczyków w śnieżnobiałych albach ze złożonymi do modlitwy rękoma.

Na tortach urodzinowych dla dzieci, ozdoby te wzbogacone są o znane i lubiane postacie z bajek, takie jak:  Pszczółka Maja, Myszka Miki, Spiderman, czy Shrek albo inne motywy, w zależności od płci dziecka- samochodziki, samolociki, laleczki lub księżniczki.

Dekoracje z opłatka można kupić za niewielką cenie w punkcie z artykułami cukierniczymi lub zamówić przez Internet bezpośrednio u producenta.

Inną, również niezbyt kosztowną ozdobą do ciast jest płynny karmel. Można go wykonać samodzielnie; najprostszym i najtańszym sposobem jest połączenie kilku łyżeczek wody z cukrem i postawienie na wolnym ogniu. Mieszankę gotujemy do momentu uzyskania karmelu, po czym studzimy przez kilka minut, a następnie wylewamy na ciasto.

Nieco droższą i wykwintniejszą wersją tego typu dekoracji jest sos karmelowy. Do jego przyrządzenia potrzebujemy szklankę śmietany kremówki, półtorej szklanki cukru oraz łyżeczkę aromatu waniliowego. Przygotowywanie rozpoczynamy od roztopienia cukru do uzyskania płynnej konsystencji. Kolejno dodajemy olejek i stopniowo śmietanę, cały czas mieszając do momentu osiągnięcia jednolitej, płynnej masy.

Dekoracje karmelowe są nie tylko doskonałą ozdobą tortów, ciast i ciasteczek, deserów owocowych, czekoladowych, wafli, gofrów, lodów, ale również tradycyjnych serników, wielkanocnych babek i mazurków, czy placków kajmakowych.

Polewając domowe wypieki złocistym kremem, możemy stworzyć na nich finezyjne wzory i kształty, a także ułożyć ozdobne napisy.

Dekoracje cukiernicze w formie opłatka lub karmelu, stanowić mogą niepowtarzalną ozdobę naszych kulinarnych słodkości. Urozmaicą każdy, nawet najprostszy wypiek, który dzięki nim zyska apetyczną oprawę. Najważniejsze jest to, że tanie dodatki zdobnicze także mogą prezentować się wyjątkowo efektownie, pod warunkiem, że są właściwie przygotowane, odpowiednio ze sobą połączone oraz dopasowane do typu wypieku.