Szybka polewa z czekolady, kakao, masy krówkowej

Bardzo smaczną ozdobę wypieków stanowią różnego rodzaju polewy. Najczęściej wykonywane są polewy z czekolady- białej, mlecznej, deserowej, z masy krówkowej oraz na bazie aromatycznego kakao. Ich wykonanie jest łatwe i szybkie, szczególnie wówczas gdy sięgniemy po gotowe półprodukty.

Polewę czekoladową można w najprostszy sposób uzyskać korzystając z posiekanej tabliczki czekolady. Rozdrobnione kawałeczki wrzucamy do metalowej miski, którą następnie nakładamy na garnek z gotującą się wodą i mieszamy aż do rozpuszczenia. Płynną dekorację uzyskamy także poprzez wsypanie startych wiórek do szklanego naczynia umieszczonego w kuchence mikrofalowej.

Możemy wykonać polewę z gorzkiej czekolady. Potrzebne nam będzie do tego pół kostki masła i tabliczka czekolady deserowej. Do garnka wrzucamy rozdrobnione masło i połamaną na drobne kawałki tabliczkę. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Tego typu polewa doskonale sprawdzi się jako dekoracja klasycznych serników i pierników.

W podobny sposób przygotowuje się białą, słodką polewę, z tą tylko różnicą, że do stopionego masła lub margaryny dodajemy tabliczkę białej czekolady, którą zastąpić można także kilkoma łyżeczkami cukru i mleka w proszku w proporcji 1:1. Ta płynna, kremowa ozdoba idealnie komponuje się z wielkanocnymi babkami, ciastem cappuccino, sernikiem na zimno, czy nawet z różnego rodzaju ciasteczkami. Można ją dodatkowo posypać płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.

Powszechnie stosowana jest także aromatyczna polewa z kakao, powstała z połączenia następujących składników: pół kostki margaryny, pół szklanki cukru, 4-5 łyżek kakao oraz łyżeczki cukru waniliowego. Najpierw roztapiamy tłuszcz na wolnym ogniu. Wszystkie sypkie składniki mieszamy, a następnie stopniowo wsypujemy je do roztopionej margaryny. Cały czas mieszamy do uzyskania jednolitej, aksamitnej konsystencji. Podgrzewamy ale nie gotujemy.

Z kolei szybką polewę krówkową uzyskamy z 20 dag kruchych krówek, 25 ml mleka i łyżeczki aromatu waniliowego. Rozdrobnione krówki dodajemy do gotującego się mleka z dodatkiem aromatu. Dokładnie mieszamy aby nie powstały grudki. Całość doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia, po czym oblewamy wypieki, które można dodatkowo oprószyć startymi orzechami włoskimi.

Szybkim sposobem na polewę krówkową jest również skorzystanie z gotowej masy krówkowej z puszki. Aby zmniejszyć jej gęstość, a tym samym przystosować do roli polewy, można wymieszać ją przy pomocy miksera z przegotowanym mlekiem lub jogurtem naturalnym o płynnej konsystencji.

Polewy z czekolady, kakao i masy krówkowej są bardzo proste w wykonaniu i niezbyt czasochłonne. Niewielkim nakładem pracy i tanim kosztem, możemy udekorować nasze wypieki, nadając im apetyczny wygląd i słodkie wykończenie.