Jak dekorować ciasteczka, babeczki, muffiny?

Aby wzbogacić wyborny smak i aromat naszych małych wypieków w postaci ciasteczek, babeczek i muffinek, warto pomyśleć o ich efektownej dekoracji. Wybierać możemy spośród nieograniczonej liczby ozdób.

Najczęściej stosowanymi dekoracjami ciasteczek są różnego rodzaju posypki w formie maku, cukru pudru, płatków migdałowych, zmielonych orzechów, wiórków kokosowych, czy startej czekolady. Dobrym pomysłem jest także oblanie płynnym lukrem, polewą czekoladowa, aksamitnym kremem maślanym lub złocistym karmelem albo udekorowanie wzorkami z masy cukrowej lub marcepanowej.

Do babeczek i muf finek idealnie pasują ozdoby z kremu, bitej śmietany oraz owoce– świeże, suszone, kandyzowane lub w formie dżemów, powideł i marmolad.

Ciasteczka dla dzieci odznaczają się na ogół niezwykle fantazyjnymi zdobieniami. Używane są w tym celu wykrojniki do ciast o różnorakich rozmiarach i kształtach, jak na przykład: motylki, kwiatuszki, zajączki, kotki, słoneczka, gwiazdki, które następnie uzupełniane są przez ozdobne elementy dekoracyjne typu: rodzynki i drażetki, z których układane są „buzie” ciasteczek.

Apetycznego wyglądu nadają także barwniki spożywcze– w proszku, płynie lub żelu. Dzięki nim domowe ciasteczka zyskają efektowną, kolorową oprawę.  Ponadto stosowane są również słodkie polewy, na przykład z białej i mlecznej czekolady lub masy krówkowej, które często posypuje się wzorkami ze słodkiego opłatka.

Natomiast do przygotowania ciasteczek i muffin walentynkowych używane są  najczęściej wykrojniki i foremki w kształcie serduszek. Wykonuje się także specjalne serduszkowce motywy z czerwonych posypek lub z owoców- malin, wisienek, truskawek.

Do dekorowania cupcakes’ów– wypieków o kształcie klasycznych babeczek, jednak ze zdecydowanie bogatszymi zdobieniami, stosuje się eleganckie wzory z kremu lub bitej śmietany oprószone startą czekoladą, kolorowym maczkiem, polane płynną polewą albo posypane kawałkami owoców, czy bakalii.

Sposoby na urozmaicanie ciasteczek, babeczek i muffin  oraz poszczególne elementy zdobnicze wynikają przede wszystkim z rodzaju wypieków. Na przykład do dekorowania pierniczków najodpowiedniejsze będą polewy z białej lub gorzkiej czekolady oraz pokrojone bakalie. Maślane ciasteczka można oblać płynnym, zabarwionym lukrem lub śmietankowym kremem z dodatkiem aromatyzujących olejków. Natomiast ciasteczka cytrynowe warto ozdobić kandyzowanymi skórkami  z pomarańczy lub cytryny, a klasyczne kruche wypieki- kryształkami cukru.

Do dekorowania babeczek stosowane są najczęściej polewy czekoladowe z barwnymi posypkami i aksamitne, delikatne masy, natomiast wnętrza muffin wypełniają dżemy, świeże lub suszone owoce oraz maślane kremy. Podobnie zdobione są eleganckie cupcakes’y.

Zdobienie wypieków decyduje o ich ostatecznym wyglądzie, dlatego warto poświęcić chwilę na wybór elementów dekoracyjnych, które odpowiednio zestawione nadadzą apetyczną prezencję całości.