Dekorowanie ciast owocami

Bardzo smaczną i zarazem efektowną ozdobą do różnego rodzaju ciast są owoce, zarówno świeże, jak i suszone, z puszki lub nawet kandyzowane. Stanowią cenną porcję witamin, a niejednokrotnie także kwaskowatą równowagę dla niezwykle słodkich wypieków.

Te zdrowe dodatki z powodzeniem urozmaicą każde, nawet najprostsze placki, nadając im wyjątkowo apetyczny wygląd. Wystarczy odrobina wyobraźni aby nasze domowe wypieki zyskały niepowtarzalną, barwną oprawę.

Za pomocą świeżych owoców można ułożyć fantazyjne wzory na naszych ciastach, na przykład w formie kolorowych kwiatków. Rolę płatków niech pełnią plastry pokrojonych wzdłuż truskawek ułożone węższym końcem do wewnątrz. W środku umieśćmy okrągły plasterek banana, natomiast listki wytnijmy z zielonego, twardego kiwi.

Ciasta dla dzieci warto wzbogacić o owocowe zwierzątka, na przykład pszczółkę, której tułów składałby się z naprzemiennie układanych paseczków wyciętych z żółtych i fioletowych śliwek, ze skrzydełkami wykrojonymi z plastrów świeżego ananasa albo biedroneczkę z wisienek i kilku drobnych borówek w roli kropek. W podobny sposób stworzyć można także inne zwierzątka- motylka, kotka, zajączka, a nawet słonika, czy tygryska.

Niemal każdy owoc sprawdzi się jako element dekoracyjny. Bardzo prostym sposobem na nadanie wypiekowi walentynkowego charakteru jest ułożenie na jego wierzchu  malin lub pozbawionych pestek wisienek, na kształt i barwę czerwonego serduszka.

Smacznymi ozdobnikami są także owoce z puszki– brzoskwinie, ananasy, gruszki. Połówki brzoskwiń odpowiednio ponacinane  małym nożykiem mogą pełnić rolę gwiazdki z ostrokątnymi ramionami lub promienistego słoneczka.

Przy okazji świątecznych wypieków szczególnie chętnie korzysta się z dekoracji z owoców suszonych. Rodzynki posypuje się po wierzchu sernika, starte orzechy włoskie na wielkanocnym mazurku oraz placku kajmakowym, a suszone śliwki na cieście piernikowym. Stosuje się także daktyle, suszone morele, żurawinę, a w tradycyjnych makowcach- startą skórkę z pomarańczy.

Kaloryczną alternatywą dla ozdób ze świeżych cytrusów są kandyzowane skórki z cytryny lub pomarańczy, które można kupić w każdym sklepie spożywczym lub wykonać samodzielnie. Potrzebne składniki to cztery pomarańcze, szklanka świeżego soku pomarańczowego oraz szklanka cukru. Owoce obieramy ze skórki, które następnie tniemy na drobną kosteczkę i gotujemy w soku z dodatkiem cukru, do momentu aż powstanie gęsty syrop. Wówczas odcedzamy skórki i pozostawiamy do wyschnięcia na kilka/kilkanaście godzin. Tak przygotowane kandyzowane owoce stanowić będą aromatyczną dekorację makowców, serników, keksów, czy babeczek lub muffinek.